P2Pmon

Beveiliging

In de afgelopen 15 jaar zijn “peer-to-peernetwerken” enorm populair geworden voor het delen van bestanden. Napster en Kazaa waren de eersten die de drempel tot het (al dan niet legaal) delen van muziek verlaagden, met als resultaat miljoenen gebruikers wereldwijd. De laatste jaren is het gebruik van Bittorrent sterk gegroeid voor het delen van films, muziek en games.

Muziek, games en films zijn echter niet de enige soorten bestanden die worden gedeeld via peer-to-peernetwerken: het is ook erg makkelijk geworden om documenten, spreadsheets en e-mails te delen. Vaak worden vertrouwelijke documenten gedeeld (of gelekt) zonder dat de gebruiker het door heeft, maar net zo vaak worden documenten bewust gelekt via peer-to-peernetwerken. Soms met grote gevolgen.

Het peer-to-peer monitoring project, P2Pmon, werd opgericht om P2P-netwerken te monitoren op een bepaald soort bestanden. Deze bestanden worden automatisch gedownload en bewaard, zodat de gebruiker van het systeem de bestanden verder kan bekijken en classificeren.

BRI