Lees-Rijk API koppelvlak en publicatie zoekmachine

Overheid

Medio 2014 heeft Maykin Media een aanbesteding van de Rijksoverheid gewonnen, voor de ontwikkeling van een koppelvlak voor Lees-Rijk. Lees-Rijk biedt medewerkers van de Rijksoverheid direct toegang tot alle beschikbare publicaties en vakliteratuur. Via een zoekopdracht krijgt men een overzicht van het vrij beschikbare aanbod aan publicaties en bestelmogelijkheden, indien een publicatie niet gratis is.


Voor Lees-Rijk heeft Maykin Media een koppelvlak ontwikkeld voor het ontsluiten van bronnen van uitgevers waarmee de Rijksoverheid een contract heeft. Het koppelvlak aggregeert automatisch de beschikbare publicaties van deze 18 uitgevers en biedt een API aan waarmee Lees-Rijk snel door de beschikbare publicaties kan zoeken. Bovenop het aanbod van de uitgevers zijn de publiek beschikbare publicaties van zeven overheidsorganisaties opgenomen in het koppelvlak. Ook beschikkben departementen de mogelijkheid om via een portaal eigen publicaties toe te voegen aan de database van het Lees-Rijk koppelvlak. Hierdoor hebben de gebruikers van Lees-Rijk de beschikking tot circa 200.000 vrij beschikbare publicaties uit 34 verschillende bronnen, die het koppelvlak gemiddeld in 200 milliseconden doorzocht heeft.


Het koppelvlak is ontwikkeld in Python en Django en heeft een directe koppeling met zoekmachine ElasticSearch. Via de Django-omgeving zijn de bronnen en de individuele producten in te zien en is de wijze waarop de data wordt geaggregeerd te beheren. Voor de koppelingen met uitgevers was een grote verscheidenheid in formaten noodzakelijk. Onder andere XML, JSON, CSV, XLS(X) zijn gebruikt. Bovendien zijn de data ook via een reeks van verschillende protocollen en APIs geaggregeerd. Ook worden er voor enkele bronnen (uiteraard met toestemming) webscrapers gebruikt. Voor de API waarmee Lees-Rijk communiceert is gebruik gemaakt van Django Rest Framework.


Het koppelvlak is gerealiseerd in drie maanden tijd. Lees-Rijk is begin 2015 in gebruik genomen. Maykin Media verzorgt sindsdien beheer, hosting en onderhoud aan het koppelvlak en sluit nieuwe in opdracht van Logius nieuwe uitgevers en bronnen aan.

Logius, Rijksoverheid