iQuest - systeem voor groepsanalyse

Case-overzicht

Het iQuest-systeem is ontwikkeld voor de Tornak Groep om de bestaande groepsanalyse-workflow te automatiseren. Deelnemers vullen één of meerdere vragenlijsten in, waarbij de vragen over zichzelf en over collega's gaan. Het invullen gaat via een online webapplicatie die speciaal voor Tornak is ontwikkeld. Door vragen te beantwoorden krijgt elke deelnemer een hogere of lagere score op bepaalde dimensies (bijvoorbeeld ‘Initiatief’, ‘Samenwerken’ of ‘Sensitiviteit’). Elke deelnemer moet bovendien een aantal collega's uitnodigen, die op hun beurt een vragenlijst in over de deelnemer. Nadat alle deenemers de vragenlijsten hebben ingevuld volgt een groepssessie om samen met de Tornak Groep de resultaten te bespreken. Elke deelnemer krijgt een automatisch gegenereerd, duidelijk overzicht van de resultaten. Om de resultaten te berekenen worden de scores van de deelnemers met elkaar vergeleken; elke deelnemer ziet dus hoe hij/zij staat ten opzichte van de groep op een bepaalde dimensie.

Doel iQuest

Het doel van het project was om een bestaande workflow, die handmatig werd verwerkt, te automatiseren. Door een maatwerk webapplicatie te creëren werd het proces vele malen sneller en effectiever. In plaats van een proces dat verspreid over een aantal weken plaatsvindt, is het proces nu vaak binnen dagen voltooid. van initiële  uitzetting van de vragenlijsten tot de bijeenkomst.

Softwareontwerp

Het systeem is gebouwd in Python en Django en bestaat uit een aantal losse modules die eenvoudig aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Zo kan het systeem voor bepaalde situaties eenvoudig worden aangepast. Deze modules zijn:

•    Vragenlijstmodule
•    Verwerkingsmodule
•    Rapportmodule
•    Notificatiemodule
•    Metarapportmodule
•    Beheermodule

Huidige status

Het iQuest-systeem wordt sinds 2006 met succes gebruikt. Sindsdien is het regelmatig geüpdate en zijn er nieuwe eigenschappen en modules aan het systeem toegevoegd. Behalve voor groepsanalyses is het systeem ook gebruikt voor andere doeleinden (onder andere binnen de gemeente Rotterdam). De resultaten van de analyses leiden steeds tot nuttige discussies en meer (zelf)inzicht.

Tornak Groep